Monday, November 26, 2012

TAQARRUB AYAT 7 ALFATEHAHASSALAMUALAIKUM WBT

SETIAP HARI KITA MEMBACA AYAT INI TIDAK KURANG DARI 17 KALI SEHARI SEMALAM.AYAT 7 INI ADALAH SEBAHAGIAN DARI SURAH ALFATEHAH YANG KITA BACA SETIAP HARI.
PENULIS CUBA MENDALAMI DAN MENGUPAS INTIPATI KANDUNGAN SEBAHAGIAN AYAT TERSEBUT,IA ITU  "....JALAN ORANG YANG ENGKAU BERI NI'MAT..".PERSOALANNYA SIAPAKAH ORANG YANG ALLAH BERI NI'MAT DAN APA CIRI2 ATAU SIFAT2 ORANG TERSEBUT YANG KITA MEMOHON KEPADA ALLAHSETIAP HARI.
HANYA DENGAN MEMILIKKI  CIRI/SIFAT MEREKA ATAU SEBAHAGIAN DARIPADANYA YANG KITA POHONKAN KEHADHRAT ALLAH SAW.
(SILA RUJUK SURAH ANNISA' AYAT 69).YANG MAFHUMNYA--
" SESIAPA YANG MENTAATI ALLAH DAN RASULNYA,MAKA MEREKA AKAN
  (DITEMPATKAN SI SYURGA) BERSAMA-SAMA DENGAN ORANG YAMG TELAH DIKURNIAKAN NI'MAT ALLAH KEPADA MEREKA,IA ITU PARA NABI,PARA SIDIQQIN,PARA SYUHADA' DAN ORANG YANG SOLEH.,SERTA ITULAH TEMAN YANG SEBAIK2NYA.".

INI BERMAKNA,ORANG YANG ALLAH BERI NI'MAT IALAH ORANG YANG TAAT PADA ALLAH DAN RASULNYA,PARA NABI,PARA SIDIQQIN,PARA SUHADA'
DAN ORANG YANG SOLEH.

MARI KITA DALAMI SEDIKIT APAKAH CIRI2 ATAU SIFAT2MEREKA YANG TERSEBUT DIATAS;

1.YANG DIMAKSUDKAN DENGAN TAAT PADA ALLAH DANRASULNYA IALAH
 DENGAN MELAKSANAKAN APA YANG PERINTAH DAN MENINGGALKAN APA
YANG DILARANG.CONTOH TAAT PADA ALLAH DAN RASULNYA SEPERTI YANG DILAKUKAN OLEH PARA NABI YANG MELAKSANAKANPERINTAH ALLAH  TANPA SOAL DAN PENUH PATUH,SEPERTI NABI IBRAHIM,NABI MUSA,NABI NUH,NABI MUHAMMMAD SAW.
BEGITU JUA ORANG YANG TAAT PADA ALLAH DAN RASULNYA,IALAH ORANG YANG SANGGUP BERKORBAN SEMATA2 KERANA ALLAH,BERDAKWAH KERANA ALLAH BUKAN KERANA NAMA ATAU UPAH,MELAKSANAKAN HUKUM HAKAM SEPERTI DALAM ALQURAN DAN HADITH.
SOALNYA,ADAKAH KITA TERGOLONG DIKALANGAN ORANG YANG TAAT PADA ALLAH DAN RASULNYA?

2.GOLONGAN KEDUA YANG ALLAH BERI NI'MAT IALAH PARA ANBIA' ATAU PARA NABI.APAKAH SIFAT2 NABI.?
ANTARA LAIN,SIFAT NABI IALAH:YAKIN YERHADAP JANJI ALLAH,TIDAK BERGANTUNG KEPADA MAKHLUK,MEMUSUHI SYAITAN,RAJIN MEMPERBAIKI URUSAN NABI,BERKASIH SAYANG SESAMA MAKHLUK,
RELA MENDERITA DEMI KEPENTINGAN UMMAH,YAKIN PADA BALASAN ALLAH SEPERTI ADANYA SYURGA,TUNDUK PADA KEBENARAN,TAK JEMU MENASEHATI MUSUH,MEMBANTU FAKIR MISKIN,SENTIASA DALAM WUDHUK
DAN BILA DIKURNIAKAN NI'MAT DIA TAK TERLALU GEMBIRA DAN BILA GAGAL DIA TAK TERLALU KECEWA.
NAH,MANAKAH DIANTARA SIFAT2 PARA NABI YANG ADA PADA KITA.?

3.GOLONGAN KETIGA IALAH PARA SODIQQIN.IA ITU ORANG YANG TEGUH PEDIRIAN KERANA TEGAKKAN KEBENARAN,.
SILA RUJUK SURAH ALBAQARAH AYAT 177 YANG MAFHUMNYA..
"KEBAJIKAN ITU BUKAN HANYA KAMU MENGHADAPKAN MUKA KEARAH TIMUR DAN BARAT,TETAPI IALAH BERIMANNYA SESEORANG KPD ALLAH,HARI AKHIRAT,SEGALA KITAB,SEKELIAN NABI,MENDERMAKAN HARTA YG DICINTAINYA KEPADA:KAUM KERABAT,ANAK ANAK YATIM,ORANG MISKIN,MUSAFIR,KEPADA YG MEMINTA,DAN MEMERDEKAKAN HAMBA,SERTA MENDIRIKAN SOLAT,MENGELUARKAN ZAKAT,MENYEMPURNAKAN JANJI,DAN KETABAHAN ORANG YANG SABAR.MEREKALAH ORANG YANG BENAR(DALAM KEIMANAN DAN KEBAKTIAN) DAN MEREKA ITULAH ORANG YG BERTAQWA".

SOALNYA DI SINI IALAH,ADAKAH KITA TERGOLONG DI KALANGAN PARA SIDIQQIN YANG PUNYA SIFAT2 DI ATAS?


4.YANG KEEMPAT,ORANG YANG ALLAH BERI NI'MAT IA
LAH PARA SUHADAK.IA ITU ORANG  YANG BERITIQAMAH DALAM MENJAGA KEBAJIKAN BERURUSAN DENGAN ALLAH.SEPERTI  MELAKSANAKAN SOLAT SECARA BERJEMAAH,SENTIASA AMALKAN SOLAT2SUNAT SEBAGAI PELENGKAP KEPADA SOLAT FARDHU,SENTIASA MEMPERTAHANKAN KEPENTINGAN ISLAM,MEMILIKKI AKHLAK YANG MULIA DAN MENJADI
CONTOH,SERTA TIDAK MENGEJAR HABUAN DUNIA SEMATA2.

TANYALAH DIRI KITA,DIMANA LETAKNYA.


5.YANG KELIMA IALAH ASSOLIHIN,IA ITU ORANG YANG SOLEH.
ORANG YANG SOLEH SENTIASA BERAMAL UNTUK MEMELIHARA PENTINGNYA HUBUNGAN BAIK DENGAN ALLAH SEBAGAI PENCIPTA SEPERTI AMALAN ZIKIR,HADIRI MAJLIS ILMU.MEMPERBANYAKKAN ISTIGHFAR DAN REDHA DENGAN KETENTUAN ALLAH DAN BERSIFAT QANAAH.

ADAKAH ANDA TERMASUK DALAM KATEGORI ORANG SOLEH?


ALHAMDULILLAH
SEMOGA TAZKIRAH YA G TAK SEPERTI NYA NI DAPAT MENJADI
BAHAN UNTUK PERKONGSIAN KITA BERSAMA,KAMI DOAKAN ANDA SEMUA TERUS DIKURNIAKAN TAUFIW DAN HIDAYAH ALLAH DAN SENTIASA BERADA DI BAWAH LEMBAYUNG KASIH SAYANGNYA,AMIIN.

SHAH ALAM.
26.nov.2012

1 comment:

achon said...

Alhamdulillah...suatu pengisian ILMU yang amat berguna. Jazaka Allah..